Site icon Cartela.ro – Noutăți

eSIM: ce este, cum se activează, avantaje

Cu toții știm că un telefon poate fi conectat la o rețea de telefonie mobilă prin intermediul unei cartele. Aceasta este introdusă în telefon și oferă utilizatorului acces la diverse servicii. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, cartelele s-au schimbat și ele de-a lungul timpului. Cu cât telefoanele au devenit mai performante, cu atât dimensiunea cartelelor a scăzut.

La cumpărarea unui dispozitiv nou, era nevoie să transformăm cartela existentă într-o variantă mai mică sau să cumpărăm una nouă, pentru a o putea folosi în noul telefon. Tot acest proces este destul de complicat, lucru care a dus la crearea unei metode moderne de a utiliza o cartelă pe telefon. Află ce este eSIM, cum o poți folosi și tu și de ce este mai avantajoasă decât un SIM obișnuit.

Ce este eSIM

Cu siguranță ești tare curios să afli ce este eSIM și cum aceasta îți va ușura viața. Aceasta este o cartelă digitală, numele său venind de la embedded SIM (cartelă integrată în telefon). Așadar, nu mai ai nevoie de tradiționala cartelă ce trebuia introdusă pentru a te putea conecta la o rețea de telefonie mobilă și la celelalte servicii aferente.

Mai precis, eSIM este o tehnologie care permite conectarea dispozitivelor GSM compatibile. Nu vei mai folosi o cartelă fizică pentru acest lucru, va trebui doar să activezi anumite setări. Bineînțeles, telefonul tău trebuie să permită acest lucru, precum și operatorul de telefonie. În momentul de față, astfel de servicii sunt disponibile din partea Vodafone și Orange.

Cum funcționează o cartelă eSIM

Telefoanele disponibile cu tehnologia eSIM au în interiorul lor un cip care joacă rolul cartelei tradiționale. Pe acest cip se poate adăuga informația venită de la operatorul de telefonie și, astfel, prin activarea unor setări, rețeaua mobilă va fi disponibilă.

Informația de pe cip poate fi rescrisă, așa că utilizatorul poate schimba operatorul de telefonie fără a fi nevoie să achiziționeze o nouă cartelă. De asemenea, telefoanele codate vor fi de domeniul trecutului. Aceste dispozitive avansate, deși sunt cumpărate de la un operator, nu mai sunt codate într-o rețea anume.

Avantajele unui eSIM față de o cartelă clasică

Odată ce ai înțeles ce este eSIM, trebuie să afli și cu ce se diferențiază de o cartelă obișnuită. Un eSIM prezintă numeroase avantaje, iar acesta va deveni cu siguranță noua tehnologie utilizată pentru toate smartphone-urile ce urmează a fi produse.

Nu ocupă spațiu în telefon

Am observat de-a lungul timpului cum cartelele SIM au evoluat împreună cu smartphone-urile. Pe măsură ce tehnologia devenea mai avansată, spațiul din telefon alocat cartelelor devenea mai mic.

Un eSIM nu mai ocupă deloc spațiu în interiorul dispozitivului, lucru care este, desigur, un avantaj. Producătorii pot folosi spațiul eliberat pentru noi circuite, astfel îmbunătățind tehnologia și oferind smartphone-uri de ultimă generație.

Nu trebuie înlocuit

O cartelă clasică nu este nemuritoare. Cu cât opțiunile rețelei mobile devin mai avansate, cu atât cartela folosită trebuie să fie mai nouă. De exemplu, o cartelă veche nu va putea oferi viteză 4G pentru internet, aceasta va trebui înlocuită cu una nouă.

Un alt aspect pe care deja l-am menționat este acela al schimbării operatorului de telefonie, care necesită și schimbarea obligatorie a cartelei fizice. Cu un eSIM, acest lucru nu va mai fi necesar. Toată informația se transmite automat către cipul din dispozitiv fără a înlocui nicio componentă a telefonului.

Poți stoca informații multiple

Un eSIM va permite adăugarea informațiilor de la mai multe numere de telefon în același timp. Astfel, poți obține o tehnologie dualSIM, dar acest lucru va depinde și de setările telefonului pe care îl folosești.

Dacă nu poți beneficia de dual eSIM, cartela virtuală va stoca totuși informațiile pentru numere de telefon multiple, doar că acestea nu vor fi folosite simultan. Cipul în cauză va conține și date ale tuturor operatorilor. Acesta este un avantaj grozav în momentul în care călătorești. Odată ajuns într-o țară străină, vei putea utiliza un profil al unui operator local pentru a evita costurile suplimentare.

Se instalează mai rapid

Cu siguranță ai avut de-a face cu dificultăți atunci când ai încercat să introduci sau să scoți o cartelă SIM în și din telefon. Un avantaj clar al cartelei eSIM este acela că nu va mai trebui să faci operațiuni de dezasamblare a pieselor telefonului. Tehnologia se poate activa direct din setări.

Cum se activează o cartelă eSIM

Am aflat ce este eSIM și de ce acesta este mai avantajos decât o cartelă clasică. Dacă te-ai asigurat că dispozitivul tău este compatibil cu tehnologia și că operatorul tău oferă astfel de servicii, iată cum să le activezi.

Pentru început, asigură-te că ești conectat la o rețea Wi-Fi, deoarece telefonul are nevoie de o conexiune la internet. Apoi, mergi la setările de conexiune mobilă și selectează opțiunea eSIM.

Pasul următor este să scanezi cu camera telefonului codul QR pentru a putea instala toate setările. Vei primi acest cod de la operatorul tău în momentul în care le vei transmite că vrei să folosești astfel de servicii. După scanare, urmează instrucțiunile de pe ecran.

În general, vei primi și un SMS de confirmare odată ce eSIM-ul este funcțional. Trebuie să menționăm și faptul că, odată ce ai activat un eSIM, cartela ta clasică nu va mai fi necesară și o poți scoate din telefon.

Telefoane compatibile cu eSIM

Dorești să îți cumperi un smartphone nou sau vrei să știi dacă actualul tău telefon beneficiază de tehnologia eSIM? Iată ce modele au renunțat la cartela fizică.

Modele de iPhone compatibile

Apple s-a remarcat întotdeauna prin tehnologia inovatoare și dispozitivele de ultimă generație pe care le oferă. Așadar, nu este o surpriză faptul că această companie ne pune la dispoziție o gamă largă de iPhones cu eSIM din care putem alege. Modelele sunt următoarele:

Modele de Samsung compatibile

Când vine vorba de telefoane cu sistemul de operare Android, piața este mai mixtă. Samsung este unul dintre giganții din această piață și pune la dispoziție o ofertă diversificată de modele cu tehnologie eSIM:

Modele de Huawei compatibile

Printre brandurile de top ale Android se numără și Huawei. Oferta acestuia de smartphone-uri cu tehnologie eSIM nu este la fel de complexă, oferind doar două modele disponibile:

Alte smartphones compatibile

Gigantul tech Google este prezent și pe piața telefoanelor mobile prin modelul Pixel. Acesta oferă o performanță înaltă, precum și opțiunea de eSIM. Poți beneficia de această tehnologie folosind Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3A sau Pixel 4.

Toate modelele prezentate până acum au și un slot pentru cartelă fizică și permit și folosirea acesteia. Există totuși un smartphone creat numai pentru eSIM – Motorola Razr 5G. Acesta este primul dispozitiv care funcționează exclusiv digital, fără o cartelă fizică.

Ce altceva mai trebuie să știi despre eSIM?

Poți beneficia de toate aceste avantaje și, dacă ai posibilitatea, să optezi pentru un eSIM în favoarea cartelei tradiționale. Cel mai probabil ți-ai pus câteva întrebări despre serviciile mobile pe care le folosești și cum acestea vor fi afectate. Răspunsul este unul simplu: le vei putea folosi exact ca până acum.

Dacă ai o cartelă PrePay, o vei putea reîncărca foarte ușor folosind platforma noastră sigură, indiferent de operatorul de telefonie. Află cum poți plăti pentru serviciile de reîncărcare. Dacă ai un abonament, îl vei plăti lunar, în conformitate cu contractul încheiat cu operatorul. Opțiunile tale nu vor fi afectate, iar eventualele plăți suplimentare îți vor fi comunicate. Așadar, un eSIM funcționează exact ca o cartelă normală și nu îți va afecta beneficiile.

Odată ce descoperi ce este eSIM și cum te avantajează, nu îți vei mai putea închipui viața folosind o cartelă normală. Pentru o conectare mai rapidă, chiar și în străinătate și o variantă de durată, care să nu necesite schimbări, ia în considerare această variantă digitală. În plus, un smartphone cu o astfel de compatibilitate oferă tehnologie de top și numeroase setări avansate.

Exit mobile version