Digi RomaniaOrangeTelekomVodafone

IMEI-ul telefonului: Ce este și cum îl obținem

Telefonul mobil este unul dintre cele mai utile gadgeturi. Foarte apreciat de către utilizatorii de toate vârstele, acesta se dovedește extrem de folositor în diferite situații. Funcțiile telefoanelor inteligente ne ușurează cu adevărat viața, însă trebuie să recunoaștem că un astfel de dispozitiv ascunde și detalii de care nu toți ținem neapărat cont. IMEI-ul telefonului este unul dintre acestea. Deși mulți poate au auzit de el sau l-au văzut doar la achiziția gadgetului, cu siguranță, nu știu cât este de folositor și care este rolul său. Prin urmare, haide să vedem ce reprezintă acest cod IMEI, cum poți să-l identifici și de ce este atât de important.

Ce este codul IMEI al telefonului?

Dacă te numeri printre cei care nu știu ce este codul IMEI al telefonului, află că acesta reprezintă un număr de identificare unic al dispozitivului tău. IMEI este acronimul pentru International Mobile Equipment Identity (Identitatea Internațională a Echipamentului Mobil). În funcție de acest cod IMEI, telefonul poate fi identificat în rețele mobile sau în mod fizic. Indiferent dacă folosești o cartelă Orange sau una Vodafone ori deții un abonament, acest CNP internațional vizează doar telefonul mobil.

Cum arată un cod IMEI?

IMEI-ul telefonului se prezintă sub forma unei înșiruiri de 15 cifre. Majoritatea telefoanelor mobile au un singur cod IMEI, însă cele Dual SIM înregistrează două astfel de serii. Este important de menționat că numărul internațional de identificare nu este într-o relație și cu abonatul, care poate fi găsit în rețea prin seria IMSI (International Mobile Subscriber Identity), stocată și imprimată pe cartela SIM. Cifrele codului IMEI au o anumită semnificație și oferă informații despre origine, modelul sau numărul de serie al dispozitivului. Iată despre ce este vorba:

  • primele șase cifre arată codul modelului telefonului (TAC–Type Approval Code);
  • următoarele două cifre arată codul țării în care a fost asamblat dispozitivul (Fac–Final Assembly Code);
  • următoarele șase cifre reprezintă numărul de serie al aparatului (SNR–Serial Number);
  • ultima cifră poate fi aleatorie (SP–Spare).

În general, companiile de telefoane mobile își produc sau asamblează dispozitivele în diferite țări întrucât costurile sunt mai mici. Totuși, calitatea lor poate fi dependentă și de acest factor.

Cum poți afla IMEI-ul telefonului tău?

Aflarea IMEI-ului telefonului este extrem de simplă. De regulă, pentru cele mai multe tipuri de aparate, codul IMEI este scris pe cutia originală sau pe eticheta de pe spatele dispozitivelor. Verificarea IMEI-ului poate fi realizată cu ușurință și dacă păstrezi factura de achiziție a smartphone-ului tău, acolo unde observi trecut numărul din 15 cifre.

În cazul anumitor modele de telefoane mobile, seria IMEI este inscripționată sub bateria acestora. Prin urmare, dacă intenționezi să afli codul IMEI, verificarea cu mare atenție a dispozitivului îți va fi de folos în acest sens. Totodată, IMEI-ul telefonului poate fi solicitat și operatorului de telefonie mobilă. De exemplu, dacă folosești o cartelă Telekom, trebuie să-ți îndrepți atenția spre această companie, iar dacă utilizezi o cartelă Digi îți va fi de ajutor acest operator. În funcție de sistemul de operare, poți afla IMEI-ul telefonului și astfel:

Android

Prin intermediul metodelor menționate mai sus, dar și prin tastarea combinației *#06# pe tastatura telefonului. Nu trebuie să apeși butonul de apelare după tastarea combinației pentru că seria IMEI îți va fi afișată instant pe ecranul telefonului. De asemenea, mai poți face o verificare IMEI din setările telefonului, respectiv Settings-About phone-Sistem/Status-IMEI.

iOS

Ca și în cazul Android, verificarea telefonului după IMEI se poate facecu ajutorul cutiei, etichetei, documentelor de achiziție sau combinației de taste *#06#. Pentru anumite modele mai vechi, numărul din 15 cifre este gravat pe partea din spate a aparatului.

Poți găsi IMEI-ul telefonului și folosind iTunes. Tot ce trebuie să faci este să conectezi iPhone-ul la un computer, iar apoi să accesezi setările dispozitivului. Dacă dai dublu click pe câmpul cu numărul de telefon, va apărea imediat codul IMEI. În plus, aflarea IMEI-ului poate fi efectuată și din setările telefonului, și anume Settings-General-About.

De ce ai nevoie de codul IMEI?

În situația în care te întrebi la ce îți trebuie IMEI-ul unui telefon află că acest cod îți este de mare ajutor dacă pierzi dispozitivul sau dacă îți este furat. Numărul de identificare internațional îți permite să localizezi aparatul și să-l blochezi de la distanță sau mai bine zis să interzici utilizarea telefonului în rețeaua operatorilor. Dacă reclami furtul la operatorul de telefonie, numărul IMEI poate fi adăugat într-o listă neagră, iar asta face dispozitivul inutil pentru respectiva rețea și alte rețele, chiar dacă este schimbată cartela SIM. Codul IMEI este important și pentru că, datorită acestuia, telefoanele pot efectua apeluri la numărul de urgență chiar și atunci când nu funcționează cu o cartelă SIM.

IMEI-ul telefonului asigură identificarea independentă de cartelă a oricărui dispozitiv care se poate conecta la rețelele GSM, LTE și UMTS. Seria le oferă operatorilor o mai mare flexibilitate pentru creșterea securității dispozitivelor, în mod special, prin permiterea sau blocarea acestora în rețeaua lor. Mai mult, se pare că acest cod IMEI îi dă posibilitatea operatorului de telefonie mobilă să cunoască automat tipul telefonului abonaților săi în scopuri tehnice, de marketing sau pentru asistență.

Codul IMEI la telefoanele second hand

Codul IMEI este de ajutor și pentru decodarea telefonului, nou sau second hand, dacă ai un dispozitiv care e codat pentru a fi utilizat doar într-o singură rețea. În situația în care ai decis să-ți achiziționezi un smartphone la mâna a doua, cu ajutorul IMEI-ului telefonului poți afla dacă acesta este în regulă. Mai precis, introducerea codului IMEI pe platformele special dedicate îți oferă șansa să afli dacă dispozitivul a fost raportat ca fiind furat ori pierdut. Un IMEI blacklist sau o listă neagră este o bază de date unde poți verifica foarte ușor statusul telefonului în baza acestui număr.

Interesul site-urilor private care înregistrează numerele IMEI ale utilizatorilor, atunci când telefoanele sunt furate, este ca toți cei care le cumpără second hand să-și poată verifica smartphone-urile. IMEI-ul telefonului nu-ți este util la reîncărcarea cartelei ori ca să plătești online pentru acest lucru, operațiuni des întâlnite, însă te poate ajuta în situațiile menționate ori dacă vrei să afli unde a fost produs.

 

Chiar dacă nu ai acordat prea multă importanță acestui număr, acum că știi cum poți să afli IMEI-ul telefonului și la ce îți trebuie, fără îndoială îl vei nota într-un loc sigur. Oricât ai fi de grijuliu, uneori pot apărea și incidente neplăcute, de aceea, este esențial să poți identifica rapid seria IMEI a dispozitivului tău.

 

Articole relevante
Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Avantajele utilizării Dual SIM și a contului WhatsApp Business

Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Cum să instalezi WhatsApp pe un telefon Dual SIM

Cartela.roDigi RomaniaOrangeTelekomVodafone

6 motive să folosești cartela.ro pentru reîncărcarea cartelei PrePay

Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Începutul școlii: comunicare cu ajutorul telefoanelor cu cartela PrePay