Digi RomaniaOrangeTelekomVodafone

Totul despre o cartelă SIM: tipuri, utilizare, probleme…

Cartela SIM este necesară pentru orice telefon sau dispozitiv digital deoarece prin aceasta vei putea comunica prin apeluri și mesaje cu contactele de la tine din agendă. Fiecare telefon modern necesită un alt tip de cartelă, așa că este important ca atunci când investești într-un mobil nou, să verifici în specificațiile tehnice și ce tip de SIM ai nevoie.

Descoperă cele mai importante informații despre cartelele SIM, de câte tipuri sunt, care sunt cei mai populari operatori, ce avantaje oferă acestea, care sunt probleme care pot să apară și cum le rezolvi ușor și rapid!

Ce este cartela SIM?

Cartela SIM, abreviere de la Subscriber Identity Module, este un circuit integrat care ajută toți utilizatorii de smartphones, fie acestea cu sistem de operare Android, iOS, Windows sau Blackberry, să folosească serviciile unui operator de telefonie mobilă. Cartela SIM conține numeroase informații de identificare, precum un număr unic, date despre rețeaua operatorului de telefonie, o serie de servicii pentru utilizator și două tipuri de parole: PIN și PUK.

Printre cele mai cunoscute servicii pe care le oferă cartele SIM utilizatorilor este stocarea de date personale, precum: contactele din agenda telefonică – de obicei limita maximă este de 250 de contacte, dar și mesajele SMS trimise și primite, însă în principal nu poate fi stocat un număr mai mare de 30-35 de mesaje pe cartelă. SIM-ul are o memorie de până la 128 de kilobytes, însă capacitatea disponibilă reală este dată de operatorul mobil.

Totodată, codurile PIN și PUK sunt date importante pentru accesul la contactele din cartela ta SIM. PIN-ul reprezintă un cod de securitate ce protejează agenda telefonică de persoanele neautorizate. Acesta este un cod prestabilit în funcție de furnizor, de exemplu: pentru Orange România este 0000, codul poate fi schimbat sau anulat.

Pe de altă parte, dacă ai uitat codul PIN sau ai blocat SIM-ul, vei avea nevoie de codul PUK pentru a debloca accesul pentru contacte. Este extrem de important să nu greșești codul PUK de mai mult de 5 ori deoarece SIM-ul va fi blocat definitiv și va fi necesar să-l înlocuiești.

Tipuri de cartele SIM

Primul model de cartelă SIM a fost conceput special pentru telefoanele publice, fiind de dimensiuni mari (85,60 x 53,98 x 0,76 mm), urmând ca apoi acestea să fie modificate pentru a putea fi introduse în telefoanele mobile. Află deci care sunt diferențele dintre cartele SIM, de câte feluri sunt acestea și ce faci dacă ai un SIM vechi care nu se potrivește cu noul telefon!

Cartela SIM standard

Cartela SIM standard este cea folosită pentru telefoanele publice. A fost introdusă în 1991 prin operatorul de telefonie Romtelecom, firmă ce în prezent se regăsește sub denumirea de Telekom, datorită fuzionării dintre Romtelecom și Cosmote în 2014. Dimensiunea standard este: lungimea de 85,6 mm, lățimea de 53,98 mm și grosimea de 0,76 mm.

Cartela Mini-SIM

Cartela SIM standard putea fi folosită si pentru telefoanele mobile, datorită opțiunii de Mini-SIM, care se putea desprinde din cartela mare. Mini-SIM a apărut pentru prima dată în 1996 și a fost utilizată pe toate telefoanele mobile prezente la momentul respectiv, înainte de a apărea pe piață cele smart.

Cartela Micro-SIM

Apărută în 2003 și având lungimea de 15 mm, lățimea de 12 mm și grosimea de 0,76 mm, a fost și este în continuare folosită pentru foarte multe modele de telefoane smart și nu numai. Produsul a apărut pe piață alături de modelul iPhone 4, dar și pentru modelele de telefoane de la Samsung și HTC, fiind primele branduri care au adaptat mobilele la noua cartelă SIM. Performanțele cardului nu au fost afectate, chiar dacă dimensiunea a fost redusă considerabil.

Cartela Nano-SIM

Deoarece telefoanele moderne au nevoie de foarte mult spațiu pentru circuite, camere și alte facilități tehnologice, dimensiunea cartelei SIM a fost iar redusă: lungime 12,3 mm și lățime de 8,8 mm, devenind astfel Nano-SIM. Și de această dată, capacitatea de stocare și performanța acesteia nu a fost compromisă. Cartela a apărut pentru publicul larg în 2014.

Cartela eSIM

Cartela eSIM conturează viitorul telefoanelor smart! Este o cartelă digitală, integrată în telefon și conectată la o rețea de telefonie mobilă. Singurele rețele disponibile, în momentul de față, care acceptă această tehnologie ultra modernă sunt Vodafone și Orange.

eSIM nu trebuie înlocuită și nu ocupă spațiu. Cu toate acestea, momentan nu există foarte multe modele de telefoane compatibile. Astfel, vei putea opta pentru: seria iPhone 11, 12, SE, XR și XS sau Samsung Galaxy Note20, S20, S21, Z Flip sau Z Fold, dar și Huawei P40 Pro și Mate 40 Pro.

Cum tai cartela SIM pentru noul telefon?

Deoarece fostul tău telefon utiliza Micro-SIM, de exemplu, iar noul tău mobil necesită Nano-SIM, va trebui să modifici cartela astfel încât să se potrivească cu noile cerințe. Există cel puțin două metode prin care vei reuși să modifici dimensiunile cartelei.

Prima metodă, fiind cea mai ușoară și sigură variantă, este să te prezinți cu telefonul, cartela SIM și proprietarul abonamentului (în cazul în care nu ești tu beneficiarul principal) la un magazin fizic al operatorului de la care primești serviciile, de exemplu: Orange, Vodafone, Telekom sau Digi, și să soliciți transferul de la Micro-SIM la Nano-SIM. Acest procedeu nu durează mai mult de câteva minute și te vei putea bucura numaidecât de beneficiile SIM ale noului telefon!

Cea de-a doua metodă, fiind una complexă și nerecomandată persoanelor fără experiență, este de a-ți tăia cartela singur. Cipul cartelei nu trebuie afectat deloc deoarece aceasta nu va mai funcționa ulterior, așa că este indicat să folosești o coală de tip matrice, cu pătrățele 1:1, dar și o bandă dublu adezivă pentru a fixa foarte bine cartela pe hârtie. După ce vei decupa corespunzător produsul, acesta trebuie pilit înainte de a-l introduce în telefon.

Probleme ce pot apărea la cartelele SIM

Dispozitivele digitale, perifericele și accesoriile acestora vor avea întotdeauna avantaje, dar și neajunsuri pentru utilizatori. Indiferent de telefonul mobil sau de tipul de cartelă SIM, pot apărea numeroase probleme așa că este important ca fiecare client să cunoască din timp ce obstacole poate întâmpina și care sunt cele mai bune soluții de aplicat în funcție de gravitatea sau de motivul apariției problemelor!

Cartela este deteriorată fizic

Deteriorarea fizică a cartelei poate fi observată imediat. Scoate cardul SIM din telefon și află dacă cipul (partea galbenă) prezintă daune: zgârieturi sau lovituri. În cazul în care această problemă este prezentă, trebuie înlocuit cardul cu unul nou cât de repede posibil.

Probleme de rețea

Dacă telefonul tău întâmpină probleme de rețea sau de conectare, atunci acest lucru poate indica o defecțiune la nivelul cartelei. Totodată, există și posibilitatea în care furnizorul în sine are probleme cu rețeaua. O simplă soluție pentru care vei putea afla răspunsul, este de a discuta cu ceilalți utilizatori care se află în zona ta, ai aceluiași furnizor.

Nu poți trimite mesaje, iar apelurile se întrerup

În cazul în care nu poți trimite mesaje, le primești cu întârziere, apelurile tale sunt întrerupte sau calitatea apelului este proastă, atunci cardul tău poate fi defect. Dacă acest lucru se întâmplă rar, atunci poate fi o problemă de rețea, în caz contrar, cardul sau telefonul tău poate fi defect. Verifică-le pe amândouă până descoperi sursa problemelor.

Introducerea frecventă a PIN-ului

Dacă primești frecvent notificare pentru reintroducerea PIN-ului sau dacă vezi că rețeaua ta se deconectează des, atunci cartela SIM poate fi defectă sau poate să nu fie introdusă corespunzător în telefon. Cea mai simplă soluție este de a reintroduce SIM-ul. Dacă problema persistă, atunci s-ar putea să fii nevoit să înlocuiești cardul.

Nu vezi contactele din agenda telefonului

Poți vedea mesajele și apelurile primite și trimise, însă nu poți vedea lista de contacte din agendă? În cazul în care toate numerele tale de contacte sunt introduse pe cartela SIM, atunci va trebui să umbli în setările telefonului pentru a vedea dacă sunt bifate opțiunile corespunzătoare.

Modul Avion

Dacă „modul Avion” se activează automat în telefonul tău, atunci este foarte important să schimbi cartela SIM. Cu toate acestea, este posibil să fi apăsat din greșeală opțiunea, așa că înainte de a schimba cartela, asigură-te că este o problemă care persistă, și nu doar o situație izolată.

Cartela SIM nu este recunoscută

Una dintre cele mai comune probleme este aceea în care cartela SIM nu este recunoscută sau văzută de telefon. Asigură-te, în primul rând, că nu ai dezactivat din greșeală cardul, iar în cazul în care această opțiune este în regulă, atunci reintrodu cartela corect în telefon.

Adaptor defect

Dacă ai trecut de la un telefon nou, care folosește cartelă Nano-SIM, la un telefon vechi care are nevoie de Micro- sau Mini-SIM, atunci va trebui să folosești un adaptor. Uneori, adaptorul poate deteriora cartela SIM. Pentru a remedia soluția, încearcă SIM-ul într-un alt telefon să vezi dacă acesta este de vină sau adaptorul.

Telefonul este defect

În cazul în care telefonul este deteriorat, fie din cauza șocurilor mecanice sau a fost udat, atunci problema nu este de la SIM, ci de la telefon. Pentru a te asigura, verifică SIM-ul în alt telefon, iar în cazul în care nu vei avea rețea nici pe cel din urmă, atunci va trebui să înlocuiești cardul.

Cartelele SIM, indiferent de tipul acestora: mini-, micro-, nano- sau eSIM creează legătura dintre dispozitivul tău și furnizorii de rețea. Ține minte că există telefoane dual-SIM, așa că dacă nu reușești să alegi ofertele unui singur furnizor de servicii mobile, poți alege cele mai bune de la două branduri, fie acestea Vodafone, Orange, Telekom sau Digi.

Articole relevante
Cartela.roDigi RomaniaOrangeTelekomVodafone

Cum reîncarci rapid cartela PrePay în doar 3 minute

Cartela.roDigi RomaniaOrangeTelekomVodafone

Cum să folosești un dual SIM?

Cartela.roOrangeTelekomVodafone

Cum să economisești baterie atunci când folosiți cartela PrePay

Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Avantajele utilizării cartelelor PrePay pentru copii