Digi RomaniaOrangeTelekomVodafone

Tehnologia 5G: ce este și cum funcționează

Probabil că ai auzit deja la știri sau pe internet despre tehnologia 5G și cum va revoluționa aceasta internetul și accesul la diverse dispozitive doar cu ajutorul telefonului mobil. Și totuși, ce este 5G? Asta vom încerca să elucidăm astăzi! Pe măsură ce vom explica totul despre tehnologia 5G, vei descoperi și ce este, cine a inventat-o, ce avantaje prezintă, dacă este periculoasă și ce diferențe există între aceasta și tehnologia 4G. Lectură plăcută!

Ce este tehnologia 5G?

Tehnologia 5G explicată pe scurt sună cam așa: a cincea generație de tehnologie pentru rețele celulare wireless. Cu ajutorul ei vei putea să conectezi un număr mai mare de dispozitive și le vei putea controla centralizat de la distanță. Merită menționat și faptul că nu doar telefoanele mobile vor beneficia de tehnologie 5G, ci și aparatele electrocasnice, dispozitivele IoT, realitatea virtuală și chiar mașinile smart.

Conectivitatea internetului mobil, ajunsă la a cincea generație, va oferi viteze considerabil mai mari de download și de upload, dar și conexiuni mai stabile. Ce mai înseamnă pentru utilizator tehnologia 5G? Accesul la mai multe dispozitive în același internet mobil simultan, dar și utilizarea mai eficientă a spectrului radio, precum și folosirea unei tehnici noi de comunicații care va presupune o interfață radio modificată complet. Așadar, atât zgomotele, cât și interferențele vor fi diminuate semnificativ, experiența fiind per total una mult mai plăcută.

Desigur, pentru a implementa aceste rețele de tip 5G va fi nevoie de o tehnologie avansată care va implica și folosirea de rețele de antene digitale. Asta presupune și ceva investiții în tehnologia 5G în România.

Cine a inventat tehnologia 5G?

Nu putem atribui inventarea tehnologiei 5G unei singure persoane sau companii și nu există o entitatea care să dețină acest concept. E adevărat, există câteva companii în ecosistemul comunicației mobile care contribuie la realizarea acestei tehnologii. Așadar, se poate considera că tehnologia 5G este un efort de echipă în sfera telecomunicațiilor!

Cum funcționează tehnologia 5G?

Pentru a putea înțelege pe deplin cum funcționează noua tehnologie, trebuie să aruncăm o privire rapidă în trecut:

  • Tehnologia 1G a devenit populară în anii ‘80 datorită faptului că făcea posibilă comunicare prin utilizarea telefoanelor fără fir;
  • 2G-ul, lansat în 1991, a îmbunătățit conceptul prin adăugarea funcționalității de trimitere a mesajelor SMS și prin criptarea conversațiilor;
  • De abia în 2007 3G-ul lua amploare deoarece permitea navigarea internetului de pe telefon. Evident, în același timp apăreau și smartphone-urile;
  • 4G-ul se lansa în 2009 și revoluționa industria prin comunicare video, streaming HD, acoperire net superioară și navigare mai rapidă pe internet.

Ei bine, deci ce aduce nou tehnologia 5G? Noul sistem presupune combinarea mai multor semnale analogice sau digitale într-un semnal unic, într-un mediu de transmisie comun. Acest proces este denumit multiplexare spațială și reușește să folosească un sistem care include un număr mare de antene ce facilitează comunicarea rapidă între utilizatori.

Spre deosebire de rețelele 4G, sistemele 5G au benzile de frecvență înaltă cu capacitate mai mare, arhitectură de rețea regândită, interfață radio modernizată și relee amplasate la o distanță mai mică unele față de celelalte, completând astfel acoperirea.

Tehnologia 5G: avantaje

Dacă tot am descoperit ce este și cum funcționează tehnologia 5G, iată și care sunt avantajele aduse de aceasta:

O viteză mai mare de transfer

De departe cel mai mare avantaj prezentat de noua tehnologie este viteza de transfer îmbunătățită. Dacă 4G oferea viteza maximă ideală de 1 Gbps, dar în prezent aceasta fiind mai degrabă undeva la 250 Mbps, 5G-ul va putea oferi în cel mai bun caz o viteză de transfer ce poate ajunge până la 10 Gbps. Desigur, există și anumiți dezvoltatori care susțin că viteza atinsă poate fi și de 50 Gbps, în condiții de mediu optime.

Latență considerabil mai mică

Probabil vei recunoaște latență sub numele de „lag”, denumire mult mai comună în domeniu. Pe scurt, lagul sau latența se referă la timpul care este necesar datelor să fie transmise de la emițător la receptor. Cu cât acest timp de transfer este mai mic, cu atât conexiunea va fi mai rapidă și mai performantă. Dacă operatorul obișnuit nu poate sesiza această latență în activitățile de zi cu zi, în cazul Internet of Things latența joacă un rol deosebit de important, comunicarea rapidă între dispozitive fiind absolut necesară.

Specialiștii prevăd faptul că rețelele 5G vor avea un lag de o milisecundă, o diferență practic imperceptibilă de către capacitatea umană audio. Momentan, latența 4G variază între 20 și 50 de milisecunde, deci diferența va fi de fapt uriașă între cele două generații.

Internet of Things va fi susținut de 5G

Internetul tuturor lucrurilor presupune interconectarea tuturor device-urilor inteligente, indiferent dacă vorbim de telefoane, mașini sau alte aparate electronice și electrocasnice. În condițiile în care previziunile arată o creșterea rapidă a integrării acestor dispozitive în viața de zi cu zi, se preconizează faptul că rețeaua 4G nu va mai putea la un moment dat să susțină toată această tehnologie interconectată.

Astfel, 5G-ul va fi eroul de care IoT are nevoie ca să devină realitate, grație funcționalității 5G care permite conectarea simultană a unui număr considerabil mai mare de dispozitive.

Accesul la experiențe inedite pentru utilizatori

Pe lângă avantajul de a putea urmări clipuri direct pe telefon, fără întârzieri, de exemplu videoclipuri 4K la 360 grade, o lume de noi posibilități se va deschide și pentru companii.

De exemplu, în domeniul medical s-a realizat deja dezvoltarea unor aplicații care asigură consultații telemedicale, roboți medicali multifuncționali sau chiar investigații cu ultrasunete la distanță. Digitalizarea va cunoaște un progres fără precedent, fiind posibilă controlarea utilajelor de la distanță sau detectarea defecțiunilor cu ajutorul dronelor.

Este tehnologia 5G periculoasă?

Motivul pentru care oamenii ar putea crede că tehnologia 5G este periculoasă ține pur și simplu de dezinformare. O implementare a unei astfel de tehnologii la nivel global nici nu se poate face fără a exista studii care să trateze impactul asupra sănătății. Astfel, s-a demonstrat în urma numeroaselor teste că tehnologia folosită de rețeaua 5G nu poate afecta organismul uman și nu există absolut niciun fel de risc pentru sănătate.

5G vs. 4G: care este diferența?

Iată care sunt cele mai importante diferențe între cele două concepte:

  • Model de funcționare diferit, în ceea ce privește spectrul frecvenței de operare. Tehnologia 5G va funcționa pe un spectru de frecvență mai mare, între 30 și 300 Ghz, iar aceste benzi nu vor fi utilizate de alte dispozitive, astfel fiind evitată aglomerarea traficului de date;
  • Capacitate de susținere mai mare pentru dispozitive, cu până la 1000 mai multe per metru. Spre deosebire de turnurile 4G care risipeau energie prin direcționarea undelor radio în toate direcțiile, tehnologia 5G va utiliza unde medii și scurte, iar antenele vor avea dimensiuni mai mici, astfel oferind un control mai precis;

Și tu vei putea beneficia de avantajele 5G cât de curând! Descoperă ofertele actuale ale operatorilor noștri:

Stai cu ochii pe oferte!

Articole relevante
Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Avantajele utilizării Dual SIM și a contului WhatsApp Business

Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Cum să instalezi WhatsApp pe un telefon Dual SIM

Cartela.roDigi RomaniaOrangeTelekomVodafone

6 motive să folosești cartela.ro pentru reîncărcarea cartelei PrePay

Cartela.roDigi RomaniaLycaMobileOrangeTelekomVodafone

Începutul școlii: comunicare cu ajutorul telefoanelor cu cartela PrePay